You are currently viewing Masterclass: Calcaneus fracturen

Masterclass: Calcaneus fracturen

Afgelopen maandagavond heeft Drs. Bartlema, traumachirurg in het LUMC, ons voorzien van een ontzettend interessante masterclass over één van zijn specialiteiten: de calcaneus fracturen. 

Een calcaneus fractuur kan nare gevolgen hebben voor de patiënt. Zo kan het zijn dat de schoenen niet meer passen door vormverandering van de achtervoet, en kan iemand chronische pijnklachten met lopen ervaren. 

Drs. Bartlema besprak met ons wat de afwegingen zijn voor een operatieve dan wel conservatieve behandeling. Bij de operatieve behandeling zijn er verschillende radiologische en klinische doelstellingen, zoals het herstellen van de hoek van Böhler en de inclinatiehoek van de talus, maar ook het verminderen of voorkomen van de zogeheten ‘lateral impingement’. 

Momenteel wordt qua chirurgische behandeling veelal de open techniek (ORIF: Open Reduction Internal Fixation) toegepast middels platen en schroeven. Helaas zijn complicaties zoals wondinfecties, de nood voor een arthrodese en het compartiment syndroom niet zeldzaam bij deze open techniek. Vandaar dat er steeds meer wordt gekozen voor de nieuwere, percutane techniek. Zo gebruikt Drs. Bartlema deze techniek ook in het LUMC, waarbij er sprake is van een kortere OK-tijd, goede functionele uitkomsten en minder complicaties. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar deze percutane techniek en biedt nu al veelbelovende resultaten! 

Na een interessante vragenronde tussen de leden en Drs. Bartlema werd de avond afgesloten. Wij willen Drs. Bartlema nogmaals hartelijk danken voor zijn interessante masterclass!

Leave a Reply