Masterclass Pathologische fracturen en oncologische orthopedie

Maandag vond de masterclass Pathologische fracturen en oncologische orthopedie plaats door dr. Lizz van der Heijden, AIOS orthopedie en gepromoveerd in de oncologische orthopedie. Het was een boeiend en interactief verhaal.

Dr. Van der Heijden begon met de nodige achtergrond van pathologische fracturen. Hoe herken je het verschil tussen een normaal bot en een pathologische laesie? Daarbij werd de luisteraar het volgende op het hart gedrukt: als een jonge patiënt van 30 jaar zijn of haar femur breekt, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Dat is hoogstwaarschijnlijk een pathologische fractuur.

Toen de nodige basistheorie behandeld was, kwamen de behandelopties aan bod. Vroeger werd een patiënt niet verder behandeld bij botmetastasen. Nu kan men daarnaast kiezen voor radiotherapie (bij pijn) of chirurgie (bij een dreigende fractuur). Binnen de chirurgische opties kan er worden gekozen uit een pen, plaat of prothese. In oplopende volgorde zijn deze behandelopties duurzamer, maar invasiever. Daaruit komt de vraag naar voren welke van deze behandelingen pas je toe bij welke patiënt?

Dr. Van der Heijden vertelde dat de levensverwachting één van de belangrijkste variabelen is waar deze keuze op gebaseerd is: een patiënt met een korte levensverwachting moet niet invasief behandeld worden, maar een patiënt met een lange levensverwachting mag niet behandeld worden met een pen die snel uit zal breken. Om deze levensverwachting in te schatten presenteerde dr. Van der Heijde een predictiemodel in een handige mobiele App: OPTIModel. Dit deel van de presentatie werd afgesloten met een casus om het nut van de app te illustreren.

Tot slot gaf dr. Van der Heijde een inkijkje in haar loopbaan van student tot AIOS. Daarbij vertelde ze over haar promotietraject voor haar coschappen en de keuzes die zij had gemaakt. Ook ging zij met veel enthousiasme in op haar leven als AIOS nu.

Wij danken dr. Van der Heijden hartelijk voor deze geslaagde masterclass en kijken uit naar de masterclass Translabyrinthaire brughoektumorchirurgie volgende week!

Leave a Reply