You are currently viewing Masterclass De gynaecoloog op de SEH en de chirurgische behandeling van het ovariumcarcinoom

Masterclass De gynaecoloog op de SEH en de chirurgische behandeling van het ovariumcarcinoom

Een terugblik op de laatste VCMS Leiden activiteit van dit collegejaar. Dr. Jogchum Beltman kwam vertellen over de chirurgische behandeling adnexaandoeningen. Dr. Beltman is gynaecoloog in het LUMC met de oncologie en laparoscopische/hysteroscopische chirurgie als aandachtsgebieden.

Hij nam de leden mee in de epidemiologie, diagnostiek en behandeling van het ovariumcarcinoom, de hemorragische cyste, de extra-uteriene graviditeit, salpingitis en endometriose. Dit alles aan de hand van meerdere casus die hij zelf tegen was gekomen op de spoedeisende hulp. Daarmee was zijn verhaal boeiend en interactief. Het was steeds aan de leden de taak om de juiste differentiaaldiagnose op te stellen. Ook stelde hij veel vragen tussendoor aan de leden waardoor de aandacht getrokken bleef.

In het tweede deel van de presentatie ging dr. Beltman dieper in op de stadiëring en de behandeling van het ovariumcarcinoom. Bij het laatste onderwerp maakte hij gebruik van audiovisueel materiaal om de procedure uit te leggen. Ook vertelde hij over nieuwe technieken zoals HIPEC, hypertherme intraperitoneale chemotherapie, die vele leuke vragen opriepen bij het publiek.

Kortom, een zeer nuttige masterclass om de parate gynaecologische kennis op te frissen. Wij zijn dr. Beltman dankbaar voor deze mooie afsluiter van het VCMS-jaar.

Leave a Reply