You are currently viewing Workshop ‘Geschiedenis van de Heelkunde’

Workshop ‘Geschiedenis van de Heelkunde’

Afgelopen maandag 14 november hebben wij onze eerste workshop activiteit van het jaar gehad in museum Boerhaave. Hier hebben wij in samenwerking met museumconservator Mieneke te Henneppe een rondleiding samengesteld waar de leden werden meegenomen in de rijke geschiedenis van de Heelkunde. Gedurende de rondleiding werden we meegenomen door de geschiedenis door middel van verschillende prominente objecten van het museum. Zo kwamen we langs de boekwerken van Andreas Vesalius, een kritische medicus die met zijn boekwerken de kennis van anatomie revolutioneerde. Ook kwamen we langs chirurgisch instrumentaria waar amputaties en het verwijderen van blaasstenen middels een lithotomie zijn behandeld. Zo werd verteld hoe vroeger door de pijn en risico op infectie bij ingrepen alles er was ingesteld om de interventie zo kort mogelijk te laten duren. Een lithotomie was rond de 18e eeuw vaak minuten werk, een vaardigheid die nu geen chirurg meer bezit door de opkomst van de anesthesie waar ook over werd verteld. VCMS Leiden kijkt terug op een zeer geslaagde workshop waar wij hebben geprobeerd de leden via een andere manier diepgang te geven in de chirurgie.

Leave a Reply