You are currently viewing Terugblik masterclass en workshop ‘Mammachirurgie’

Terugblik masterclass en workshop ‘Mammachirurgie’

Afgelopen maandag 23 januari heeft de masterclass ‘Mammachirurgie’ door prof. dr. J.A. van der Hage, oncologisch chirurg in het LUMC plaatsgevonden. Direct daarna heeft het bedrijf Sirius Medical een bijpassende workshop verzorgd, over een innoverende techniek in dit werkveld.

Gedurende de avond heeft prof. dr. van der Hage verschillende operatieve technieken toegelicht die gebruikt kunnen worden bij de oncologische mammachirurgie. Voordat dr. van der Hage ons meenam in de huidige manier van werken, heeft hij de geschiedenis en bijpassende gedachtegang uitgelegd. Daarna vertelde hij dat er tegenwoordig grofweg twee opties zijn, borstsparend en niet-borstsparende operaties. Vervolgens zijn er diverse ‘trucjes’ toegelicht om naast een effectief resultaat, ook cosmetisch een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Na alle theoretische kennis die prof. dr. van der Hage heeft vertelt, was het tijd om zelf hands-on aan de slag te gaan. Het bedrijf Sirius Medical had speciaal voor deze avond werkstations ingericht waar de leden zelf hun innovatieve techniek om een non-palpabele tumor op te sporen, namelijk de Pintuition Seed, konden testen. Met een probe konden de leden opzoek gaan naar een magnetisch zaadje in een borstprothese, door informatie te verzamelen uit verschillende hoeken, kon er nauwkeurig bepaald worden waar dit zaadje, en dus de tumor, zich exact bevindt. Deze techniek wordt al door veel verschillende chirurgen toegepast in operatiekamers door heel Nederland.

De avond is zowel door de leden als ons als bestuur zeer goed ontvangen. Wij kijken als bestuur terug op een interessante, innovatieve en leerzame avond!

Leave a Reply