Multidisciplinaire masterclass diabetische voet

Gisteren hebben wij genoten van een interessante masterclass over de diabetische voet. Deze masterclass was uniek wegens het multidisciplinaire karakter. Niet één, maar drie sprekers behandelde dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven: als eerste drs. W. Brekelmans, hoofd van het wondcentrum in het Alrijne Ziekenhuis; als tweede dr. Borger van der Burg, vaatchirurg; en als laatste drs. Wilbert van Laar, orthopedisch chirurg.  
 
Dr. Brekelmans gaf een wat algemene introductie. Een van de kernpunten was dat de diabetische voet een enorm maatschappelijk probleem is. De prevalentie, ziektelast en de daarmee gepaard gaande kosten zijn torenhoog. Na een vraag uit het publiek barstte een leuke discussie los hoe het zou komen dat er ondanks deze ziektelast zo weinig awareness is voor dit medische probleem. Een mogelijk verklaring zou kunnen liggen bij de patiëntpopulatie waar te weinig aandacht voor is vanwege een gemiddeld ongezondere leefstijl. Drs. Van Laar ging verder over het chirurgisch-technische aspect van vasculaire optimalisatie bij diabetische voeten. Ook een stukje diagnostiek kwam hierbij kijken, onder andere met de echo-Doppler. Tot slot was Drs. Van Laar aan het woord. Hij kon razend interessant vertellen over het herstel van een goede drukverdeling bij een veranderde anatomie van de voet, bijvoorbeeld met peesverlengingen of peestransposities.  
 
Wij danken de sprekers van het Alrijne Ziekenhuis hartelijk voor hun enthousiasme en kijken uit naar onze volgende activiteit over laparoscopische vaardigheden!

Leave a Reply