You are currently viewing Masterclass ‘Coronary Artery Bypass Grafting’

Masterclass ‘Coronary Artery Bypass Grafting’

Terugblik Masterclass CABG 🫀

Dinsdag 4 oktober 2022 hebben wij onze eerste masterclass van het academisch jaar voor de leden gehouden. Hierbij was drs. A. de Weger, cardio-thoracaal chirurg van het Hart Long Centrum Leiden, te gast en sprak met passie een avond vol over de Coronary Artery Bypass Grafting (CABG). De CABG is tegenwoordig een veel uitgevoerde operatie wanneer occlusie van een coronair dreigt. Als eerste begon drs. de Weger te vertellen over de indicaties voor een CABG en welke overwegingen daarbij komen kijken. Zo vertelde hij over de verschillende soorten patiënten die hij ziet op zijn spreekuur en welke klachten zij hebben. Daarnaast benadrukte hij ook welke informatie vanuit de patiënt van belang is voor een eventuele CABG en hoe deze informatie het best gekregen kan worden. Daarna ging hij in over hoe het vak zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Tegenwoordig is het niet alleen de chirurg óf de interventie cardioloog die de patiënt ziet, maar nu is het een multidisciplinair overleg waar wordt bepaald wat de beste ingreep is als men de belangen van de patiënt meeweegt. Daarna ging drs. de Weger in op de basis principes van een CABG, de verschillende operatieve technieken, de anatomische uitkomsten en het belangrijkste de klinische uitkomsten. Dit allemaal begeleidt met anatomische voorbeelden en veel beeldmateriaal van de OK. Hierdoor kreeg iedereen in de de zaal een duidelijk beeld van hoe een CABG er daadwerkelijk aan toe gaat. Als laatste ging hij verder in op het verschil tussen een CABG en de minder invasieve percutane coronaire interventie (PCI), waarbij het belangrijk blijft om te realiseren wat de voordelen zijn van een CABG. Maar tegelijk benadrukte hij de nuance en het patiënten perspectief. 👨‍⚕️⚖️

We kijken terug op een interessante avond waarbij drs. A. de Weger met humor ons veel kennis heeft overgebracht over de CABG. 

Leave a Reply