You are currently viewing Masterclass ‘Omkeerplastiek en diverse ledemaat reconstructies’

Masterclass ‘Omkeerplastiek en diverse ledemaat reconstructies’

✨ Terugblik Openingsactiviteit VCMS Leiden ✨

Op dinsdag 13 september vond de eerste activiteit van het collegejaar plaatst, namelijk over de ‘omkeerplastiek en andere ledemaat reconstructies’ gegeven door prof. dr. M.A.J. van de Sande. 🦿🩺

Allereerst werden wij meegenomen in zijn loopbaan tot chirurg, waarbij volgens hemzelf naast hard werken en steun van anderen geluk een factor was die hem onder andere heeft gebracht naar waar hij nu staat. Daarna werden wij geïntroduceerd aan veel van zijn jonge patiënten met bottumoren, waaronder Anna. Met dit verhaal bracht hij mooi naar voren dat het een bijzondere, complexe groep patiënten is waar hij mee mag werken. Ondanks het vele verdriet wat er bij dit vak komt kijken, benadrukt hij dat er ook zeker mooie momenten in zijn vak voorkomen. Het meer technische gedeelte van het praatje trapte af met de problemen die er zijn als jonge kinderen zoals Anna geopereerd moeten worden. Hierbij is het grootste probleem dan toch echt de groei. Bij de behandeling moet er een balans gevonden worden tussen de voordelen van zulke operaties, maar ook de risico’s en de complicaties op de korte- maar ook zeker de langetermijn. Dit alles inachtneming met de levensverwachting van deze patiëntjes. Hierna is prof. dr. van de Sande ingegaan op de omkeerplastiek van Nes, hoe deze uitgevoerd wordt en welke variaties er hierin zijn. Ook zijn er vele andere technieken de revue gepasseerd waarbij bijvoorbeeld een kniegewricht als heupgewricht diende of de tibia als bovenarm of zelfs schoudergewricht, en allemaal belicht met fascinerend beeldmateriaal. 🥼

Het was een erg interessante masterclass waarbij duidelijk naar voren kwam hoe complex het zorgproces van jonge patiënten met bottumoren zijn en dat er vele technieken zijn om hen te opereren. Elke patiënt met een bepaalde bottumor verdient zijn eigen plan van aanpak, waarbij er eigenlijk altijd out of the box gedacht moet worden. Wij willen prof. dr. van de Sande nogmaals bedanken voor zijn zeer interessante en pakkende lezing! 

Leave a Reply