You are currently viewing Aankondiging openingsactiviteit VCMS Leiden 2022-2023

Aankondiging openingsactiviteit VCMS Leiden 2022-2023

Op dinsdag 13 september zal de openingsactiviteit van VCMS Leiden plaatsvinden welke zal gaan over de omkeerplastiek en andere ledemaat reconstructies gegeven door prof. dr. M.A.J. Van de Sande, orthopedisch oncologisch (kinder)chirurg werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum en het prinses Maxima Centrum in Utrecht.

Voor patiënten, meestal jongvolwassenen tussen de 10-25 jaar, met een bottumor van het (onder)been waarbij ledemaat sparende operaties niet mogelijk zijn, zijn er eigenlijk maar weinig opties. Onder deze opties vallen de omkeerplastiek of een bovenbeenamputatie. De omkeerplastiek is een operatietechniek die bij osteosarcomen wordt uitgevoerd. Hierbij zal het enkelgewricht als nieuw kniegewricht van de patiënt gaan fungeren, indien de patiënt een uitwendige prothese zal gaan dragen. Naast de omkeerplastiek zijn er nog meer diverse ledemaatreconstructies die in het kader van oncologisch orthopedische chirurgie (vooral bij kinderen) worden toegepast.

Gedurende deze masterclass wordt er ingegaan op hoe deze operaties in zijn werk gaan, maar wordt er ook over de toekomstperspectieven gesproken. Is de groei van de jongvolwassene nog van invloed op deze operaties en welke nieuwe innovaties op dit vlak zijn er nu in ontwikkeling? Daarnaast zal prof. dr. van de Sande nog ingaan over zijn loopbaan als chirurg en hoe hij hier gekomen is. Het belooft een erg interessante avond te worden waarbij verschillende specialistische orthopedische operatietechnieken de revue passeren.

Leave a Reply