You are currently viewing Terugblik Symposium ‘Kinderchirurgie in de tropen’

Terugblik Symposium ‘Kinderchirurgie in de tropen’

Op 18 april heeft het jaarlijkse symposium van VCMS Leiden plaatsgevonden, met als thema ‘Kinderchirurgie in de tropen’.

De avond werd afgetrapt door dr. D.R. Koolbergen, kinderhartchirurg aan het CAHAL. Gedurende zijn lezing heeft hij ons meegenomen naar Suriname, voor de kinderhartmissie: een project waarin artsen kinderen met een aangeboren afwijking weer een toekomst geven. Bovendien worden tegelijkertijd de artsen en verpleegkundigen uit Suriname opgeleid om zo ook daar de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Hij nam ons mee in het ontstaan van het gehele project, de verschillende aandoeningen die ze behandelen en de toekomst voor dit project.

Vervolgens was het tijd om af te reizen naar Tanzania. Waar drs. M. Gordinou de Gouberville een aantal jaar werkzaam is geweest als tropenarts. Aan de hand van diverse casussen heeft zij ons laten zien hoe de zorg daar geleverd werd en wat zij daarvan meegenomen heeft in haar verdere carrière. Ook is zij ingegaan op de opleiding van Arts Internationale Gezondheid en Tropengeneeskunde.

Tot slot was het woord aan prof. dr. J.J.M. van Roosmalen die meer de ethische aspecten van de tropengeneeskunde heeft belicht. Middels verschillende stellingen en casussen heeft hij de aanwezigen flink aan het denken gezet. Verder heeft hij met vele plaatjes de gynaecologische zorg in Tanzania belicht.

Na het interessante symposium was er nog ruimte om met elkaar na te praten en gedachtes uit te wisselen tijdens de netwerkactiviteit. Wij kijken terug op een succesvol symposium!

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door LUF.

Leave a Reply