Masterclass Translabyrintaire brughoektumorchirurgie

Maandag was prof. dr. Jeroen Jansen, KNO-arts en gespecialiseerd in schedelbasischirurgie, aan het woord over de translabyrintaire benadering van de brughoektumor. Deze tumor staat ook bekend als vestibulair schwannoom en is binnen de schedelbasischirurgie een van de vaker voorkomende aandoeningen. Een groot deel van de patiënten zal nooit geopereerd hoeven worden voor deze benigne tumor, maar bij grote tumoren en veel klachten is chirurgie geïndiceerd. Prof. Jansen ging kort in op de indicatiestelling en ging daarna verder met het chirurgisch-technische deel.

De translabyrintaire benadering wordt het vaakst gebruikt door KNO-artsen. Prof. Jansen vertelde hoe anatomische kennis essentieel is om de cerbellopontine hoek en daarmee de tumor te bereiken. Met behulp van videomateriaal kon de chirurgische techniek duidelijk worden uitgelegd.

Prof. Jansen ging niet alleen in op de chirurgische techniek, maar ook op innovatie in dit vakgebied. Zo vertelde hij over een recente publicatie waarin werd beschreven dat de groei van een brughoektumor goed kan worden bijgehouden met artificial intelligence. In de toekomst kan dit gebruikt worden om in een vroeg stadium te voorspellen hoe groot de tumor zal worden zonder ingrijpen.

Naast dit superspecialistische onderwerp, werd ook aandacht besteed aan de keel- neus- en oorheelkunde in het algemeen ter carrièreoriëntatie. Het was prachtig om te zien hoeveel passie prof. Jansen heeft voor zijn vak. De KNO-arts is niet alleen een snijdend specialist, maar ziet ook patiënten van jong tot oud op de polikliniek. “Het mooiste beroep dat er is”, aldus prof. Jansen.

Wij danken prof. Jansen voor deze leerzame masterclass en kijken uit naar onze activiteiten in 2022!

Leave a Reply