You are currently viewing Masterclass ‘Levertransplantatie’

Masterclass ‘Levertransplantatie’

Dinsdag 25 oktober heeft VCMS Leiden alweer zijn tweede masterclass, voor de leden, van het jaar gehad. In deze masterclass werd aan de hand van drie sprekers het proces beschreven van de levertransplantatiešŸ©ŗ. De lezing werd afgetrapt door dr. Remco van Dijk, MDL arts aan het LUMC. Dr. van Dijk vertelde over de patiĆ«nten die in aanmerking komen voor een levertransplantatie. Dit is makkelijk op te delen in patiĆ«nten met acuut en chronisch leverfalen. Zo vertelde hij over de verschillende oorzaken en hoe deze zich uiten. Dr. van Dijk liet zien dat voordat patiĆ«nten in aanmerkingen komen voor een levertransplantatie, de patiĆ«nten compleet worden gescreend zodat elke lever optimaal gebruikt wordt. Na deze interessante lezing ging dr. Jason Doppenberg, klinisch perfusionist, verder over de donorlever zelf. Hij vertelde met passie over hoe door verschillende ontwikkelingen tegenwoordig het mogelijk is om een levertransplantatie te bewerkstelligen. Hij liet daarna zien hoe we levers buiten het lichaam perfunderen met perfusie machines om zo de meest optimale lever aan de chirurg te overhandigen. Daarnaast vertelde hij ook over de risicoā€™s die aan de nieuwe technieken verbonden zijn. Om af te sluiten vertelde dr. Doppenberg over zijn toekomstvisie en evalueerde hij welke toekomst ideeĆ«n enigszins reĆ«el zijn. Na deze lezing nam dr. Mijntje Nijboer het woord over om in te gaan op het chirurgische deel van een levertransplantatie. Aan de hand van vele real-life plaatjes liet dr. Nijboer zien hoe zij en haar team, dag en nacht, worden ingezet om een levertransplantatie uit te voeren. Hierbij vertelde ze veel over de verschillende soorten patiĆ«nten die ze tegenkomen en welke uitdagingen hier verbonden aan zijn. Daarna vertelde ze ons over de anhepatische fase en hoe na deze fase de lever weer op een anatomische functionerende manier in de ontvanger wordt gezet. De sprekers lieten met deze lezing zien dat de levertransplantatie veel meer is dan een chirurgische ingreep en dat er veel verschillende uitdagingen bij komen kijken. Dr. Nijboer beschreef zich dan ook als een chirurgische internist. VCMS Leiden kijkt terug op een erg interessante avond!

Leave a Reply